Awards en onze gedachten erover

 

Ambacht

Wij fotograferen vanuit ons gevoel, vanuit ons hart. Maar fotografie is een echt ambacht. Er zijn regels te volgen, composities te vinden, licht te beheersen… Al die dingen zijn dus gewoon te leren zoals een ambacht. Het laatste stukje magie ontstaat als je je persoonlijkheid, interesses, gevoel in de foto’s mee laat wegen. Of weet wanneer je de regels van de kunst moet breken omdat je gevoel je zegt dat het dan de betere foto wordt.

In die regionen begeven we ons momenteel. Het ambacht werken we natuurlijk nog steeds aan, je bent namelijk nooit uitgeleerd. Maar het maken van foto’s die ons raken vinden we het belangrijkst.

Impact

En wat een eer als je foto dan wordt beloond met een award! Een jury van collega fotografen of mensen van buiten de bruidsfotografie bekijkt een enorme stroom aan foto’s en kiest daar de allerbeste uit. De meeste bruidsfoto awards betreffen de top 2% van de inzendingen, wat betekent dat je echt wel van goede huize moet komen wil je een award willen winnen.

Maar er zit een schaduwzijde aan die awards. Want, fotografeer je dan om awards te winnen of om je klant blij te maken? Om het verhaal van die dag oprecht en zo goed mogelijk weer te geven? Als het alleen het eerste is sla je wat ons betreft de plank mis. Fotograferen alleen maar om met awards te kunnen pronken is niet waarom we dit zijn gaan doen. Wij willen trouwfoto’s met impact maken. Tijdloos, verhalend en die wars zijn van trends en andere invloeden van buitenaf.

Natuurlijk zullen we daar echt niet altijd in slagen, maar dat is wel het uitgangspunt. En af en toe winnen we met een van deze beelden dan een award en dat is altijd een enorme eer.

Kritisch

Maar de belangrijkste reden voor ons om mee te doen aan awards is dat het ons de afgelopen jaren betere fotografen heeft gemaakt. Door de lat hoog te leggen zijn we veel kritischer naar onze foto’s gaan kijken. Onszelf scherper makend na iedere bruiloft en zo het niveau omhoog halend. We zijn kritisch op onszelf, maar ook op elkaar en zo blijven we scherp.

Dus het aloude adagium ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ is op awards zeker van toepassing in ons geval. Desondanks zijn we altijd enorm trots en blij als we een bruidsfoto-award winnen. Het is tenslotte toch een erkenning van de kwaliteit van je werk en een bevestiging dat je op de juiste weg bent.

Awards

Er zijn 3 award wedstrijden waar wij actief aan meedoen: De Masters, This Is Reportage en Fearless Photographers. Dit zijn 3 organisaties waarvan wij weten dat ze een eerlijke jurering hebben en de kwaliteit van de foto’s hoog is. Daar scharen wij ons dus graag achter.

Betekent dit dus dat wij op bruiloften actief bezig zijn ‘award-plaatjes-te-schieten’? Absoluut niet. We kennen ons vak, ons ambacht en leven ons volledig in in jullie bruiloft. De ideale combinatie tussen verstand en gevoel zeg maar. En binnen de realiteit van een bruiloft is er weinig ruimte om na te denken over awards kan ik jullie vertellen ;-).