Bijscholing in Toscane, Italië

We hebben het al eens eerder gezegd, we nemen de ontwikkeling van onszelf en ons bedrijf heel serieus. Verder kunnen leren en ontwikkelen is voor ons één van de grote redenen om fotograaf en ondernemer te zijn.

Vorige week hebben we onszelf 3 dagen ondergedompeld in de wereld die we als de onze beschouwen: journalistieke trouwfotografie. Er werd een cursus gegeven door twee helden van ons en absolute autoriteiten op dit gebied: Huy Nguyen (ook de oprichter van de geweldige Fearless Photographers community) en Tyler Wirken.

Mitzy in prachtig licht in Florence, Toscane

Mitzy in prachtig licht in Florence, Toscane

Naar de laatste waren we deze zomer in Londen ook al geweest, maar het leek ons nuttig om een aantal dingen in de herhaling nog eens te kunnen horen. Daarnaast was de aard van deze workshop anders, omdat het een samenwerking was met Huy.

We waren eigenlijk op van alles voorbereid - maar niet op wat ons uiteindelijk als - zoals de Amerikanen zeggen - ‘a ton of bricks’ raakte. De diepgang van deze workshop was ongelooflijk en ging ver voorbij technische kennis. Eigenlijk is er nauwelijks techniek ter sprake gekomen. Het ging met name over de filosofische benadering van onze fotografie, het waarom. En daarna over de perfectionering daarvan door middel van Licht, Moment en Compositie, de 3 onderdelen waar een succesvolle foto uit bestaat.

Scooters, de straten in Florence staan vol scooters.

Scooters, de straten in Florence staan vol scooters.

Daarnaast was er een zeer uitgebreide portfolio review en kritieksessie, waarbij foto’s van ons en anderen streng onder de loep werden genomen. Hoe goed je ook denkt dat je bent, er is altijd ruimte voor verbetering - iets wat ons nog steeds aantrekt in de fotografie. De perfecte foto bestaat niet.

Prachtige foto van Peter door Mitzy

Prachtige foto van Peter door Mitzy

En toen de laatste dag. Eigenlijk een ‘bonusdag’, waarbij we ‘s morgens met alle aanwezigen in een kring gingen zitten en de volgende vraag moesten beantwoorden: ‘wat houdt je tegen om een betere fotograaf te worden’. Een op het oog simpele vraag, die bij iedereen veel losmaakte. Fotografie is een vak wat dicht bij je hart ligt en dus onlosmakelijk is verbonden met je persoonlijkheid. Je sterke en zwakke eigenschappen hebben er dus ook in sterke mate invloed op. En omdat de aard van de vraag was dat iedereen zijn zwakke punten ging bekijken was het een emotioneel en verbindend moment tussen 25 mensen uit zeker 6 landen. Ook voor ons was het confronterend en een eye-opener. Psychologie is een groot onderdeel van ons vak.

Oud en nieuw, klassiek en modern. Contrasten zijn te gek.

Oud en nieuw, klassiek en modern. Contrasten zijn te gek.

Wat hebben we meegenomen uit deze week? Pagina’s en pagina’s aantekeningen. Wat is het beste wat we hebben meegenomen uit deze workshop? Bij Mitzy is vooral deze quote blijven hangen:

You have to train the Elephant (the story of the Elephant and the Rider)

Ik ben vooral blijven hangen op het feit dat je zowel fysiek als emotioneel close moet zijn met mensen. En dat is meteen mijn grootste uitdaging en degene waar ik de komende tijd keihard aan ga werken.

Natuurlijk zijn wij echte moment-fotografen, en alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus dat is precies wat we gaan doen. Aandacht geven aan het herkennen en anticiperen van momenten, zodat we er nóg beter in worden. Dat we en passant ook aan onze persoonlijke ontwikkeling werken is mooi meegenomen en bevestigt dat fotografie uit ons hart komt!

Op naar een geweldig seizoen in 2019!